Duurzaamheid: een belangrijk thema

De afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden. Met het Klimaatakkoord van Parijs is er een belangrijke stap gezet om de wereld te verduurzamen. Om de klimaatdoelen in Nederland te halen, moeten bijna alle gebouwen in Nederland aangepakt worden. Dat betekent dat er vanaf 2021 ieder jaar 50.000 bestaande woningen verduurzaamd moeten worden. In 2030 moet dit aantal al zijn gestegen naar 200.000 woningen per jaar. Veel van de bestaande woningen zijn nu nog slecht tot matig geïsoleerd.

Rol van de geldverstrekker en adviseur

Verduurzaming wordt steeds belangrijker bij het financieren van een woning. Geldverstrekkers krijgen steeds meer aandacht voor het financieren van duurzaam vastgoed. Ook gelden er sinds een aantal jaar ruimere lti- en ltv-normen voor duurzame woningen en zijn er steeds meer geldverstrekkers die een rentekorting geven voor financiering van een duurzame woning.

De hypotheek- of financieel adviseur heeft een sleutelrol als het gaat om de duurzaamheid van een woning. Hij is naast de makelaar namelijk vaak het eerste aanspreekpunt van consumenten bij de verbouwing en verbetering van hun woning. De adviseur helpt de woningeigenaar door inzicht te geven in passende energiebesparende voorzieningen en de financieringsmogelijkheden hiervan.

Inhoud van deze training

Tijdens deze incompany PE SEH-training wordt de adviseur geholpen bij het integreren van het thema duurzaamheid in het gesprek met de klant. Op een interactieve manier versterken we de vaardigheden die de adviseur nodig heeft om klanten hun eigen keuzes te laten maken rondom het verduurzamen van hun woning en het financieren daarvan.

Het is een redelijk nieuw onderwerp, niet alleen voor consumenten, maar ook voor adviseurs. In de praktijk merken we dat niet iedere adviseur overtuigd is van de noodzaak van verduurzaming en zich soms afvragen of hun klanten zitten te wachten op verduurzaming. In dit programma versterken we daarom de vaardigheden van de adviseur, zodat deze op eigen wijze verduurzaming van de woning bespreekbaar kan maken in klantgesprekken. Er wordt gekeken naar de positie van de adviseur ten opzichte van duurzaamheid, wat de adviseur belangrijk vindt als het gaat om duurzaamheid en welke gedachten er spelen over (onderdelen) van duurzaamheid. We maken de adviseur bewust van het effect van deze zaken op het eigen gedrag.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Het Klimaatakkoord en de gevolgen daarvan op de woningmarkt en het hypotheekadvies;
  • De rol van de adviseur en de positie van duurzaamheid daarin;
  • Toegevoegde waarde van duurzaamheid in het advies;
  • Structuur van het gesprek: wanneer in het gesprek maakt de adviseur duurzaamheid bespreekbaar?;
  • Het effect van het perspectief en de overtuigingen van de adviseur als het gaat om duurzaamheid op hun gedrag;
  • Op een neutrale manier de klant eigen keuzes laten maken over het verduurzamen van de woning;
  • De klant enthousiast krijgen over het verduurzamen van de woning; en
  • Het versterken van communicatievaardigheden.

 

PE-punten

Met deze training zijn drie PE-punten voor de SEH te behalen.

Zien jij en je medewerkers het belang voor het klimaat en het belang van het verduurzamen van huizen voor klanten, maar weten jullie niet goed hoe je dat moet integreren? 

Ben je benieuwd naar de incompanymogelijkheden voor jouw organisatie? Rebecca gaat er graag met je over in gesprek. Neem contact met haar op via 010 - 760 11 00.

Intermediair - Rebecca

Neem contact op

Ben je benieuwd naar de incompanymogelijkheden?