Om je adviesbevoegdheid te krijgen en deze ook te kunnen behouden moet je als financieel adviseur aan een aantal wettelijke verplichtingen voldoen. Ook wel bekend als Wft, PE en permanent actueel blijven. Wat het precies inhoudt? Daar vertellen we je alles over op deze pagina!

Wanneer je adviseur wordt in de financiële dienstverlening, dan zijn er twee wettelijke bepalingen waar je rekening mee moet houden:

  • Permanent actueel blijven; en
  • Diplomaplicht (Wft en PE).

Hieronder vind je een schematische weergave van wanneer deze wettelijke bepalingen op jou van toepassing zijn:

Het vakbekwaamheidsbouwwerk


Niet iedereen binnen de financiële dienstverlening hoeft aan de beroepskwalificaties te voldoen. Wanneer je niet adviseert en géén inhoudelijk klantcontact hebt, is het niet van belang dat je een Wft-diploma hebt of permanent actueel bent. Wanneer je niet adviseert, maar wél inhoudelijk klantcontact hebt moet je wel permanent actueel zijn.

Permanent actueel blijven

Als je inhoudelijk klantcontact hebt, moet je (zoals hierboven getoond) aantoonbaar op de hoogte zijn en blijven van de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Bij Hoffelijk hebben we ervoor gekozen om deze norm in te vullen door middel van Permanent Actueel Wft, een (online) PA-lidmaatschap. Je ontvangt een persoonlijke leeromgeving waar wij alle relevante ontwikkelingen binnen jouw vakgebied in de vorm van een nieuwsbericht in plaatsen. Zo blijf jij waar en wanneer je wilt op de hoogte.

Diplomaplicht: Wft en PE

Op het moment dat je advies geeft over specifieke financiële producten, moet je wettelijk gezien in het bezit zijn van één of meerdere Wft-diploma’s. Maar welke Wft-examens moet je afleggen? En hoe zorg je ervoor dat je je adviesbevoegdheid behoudt?

De meestgestelde vragen over Wft en PE hebben we hieronder voor je opgesomd. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons dan weten.

Welke Wft-examens moet ik afleggen om mijn beroepskwalificatie te behalen?

Om je Wft-beroepskwalificatie te behalen, moet je bijna altijd het Wft-modulecertificaat Basis behalen, behalve bij de beroepskwalificatie Zorg. Let wel op, want met het modulecertificaat Basis mag je nog niet adviseren.

Dit zie je terugkomen in het vakbekwaamheidsbouwwerk. De modules (op Zorg na) zijn op elkaar ‘gestapeld’. Dit zijn de modules die je moet halen om een beroepskwalificatie te behalen. Wil je bijvoorbeeld aan de slag als pensioenadviseur dan moet je de Wft-examens Basis, Vermogen en Pensioen succesvol afleggen.

Onderhoud je diploma met PE

Om je adviesbevoegdheid te behouden moet je iedere PE-periode een PE-examen afleggen. De huidige PE-periode is 1 april 2019 gestart en loopt tot 1 april 2022. Het examen leg je af over de hoogst behaalde module, zo heb je als pensioenadviseur de Wft-examens Basis, Vermogen en Pensioen succesvol afgelegd, maar hoef je alleen het PE-examen Pensioen af te leggen om je beroepskwalificatie te behouden. Leg je in deze periode je examen succesvol af dan mag je ook in de volgende periode (1 april 2022 – 1 april 2025) blijven adviseren.

Waarom moet ik een PE-examen afleggen?

Om je Wft-beroepskwalificatie geldig te houden, dien je iedere PE-periode een PE-examen af te leggen. Als je het PE-examen niet binnen die PE-periode behaald, verlies je je bevoegdheid om te mogen adviseren.

Wanneer moet ik mijn PE-examen afleggen?

De huidige PE-periode is 1 april 2019 gestart en loopt tot 1 april 2022. Leg je in deze periode je examen succesvol af dan mag je ook in de volgende periode (1 april 2022 - 1 april 2025) blijven adviseren.

Als ik PE Schade Zakelijk doe, vallen Schade Particulier en Basis hier dan ook onder?

Met een PE-examen onderhoud je de gehele beroepskwalificatie. Als je beroepskwalificatie uit meerdere modules is opgebouwd, is het dus voldoende om het PE-examen van de beroepskwalificatie te maken. Je hoeft daarna dus niet voor de onderliggende modules apart PE-examen te doen.

Wat is het vakbekwaamheidsbouwwerk?

Zoals hierboven al genoemd moet je je beroepskwalificaties onderhouden, wanneer je als financieel dienstverlener klanten adviseert.

In dit schema van het CDFD kun je gemakkelijk zien dat er acht beroepskwalificaties zijn. Deze zijn modulair opgebouwd, waarbij een beroepskwalificatie uit één, twee of drie modules kan bestaan. Voor elke module is een examen beschikbaar en als je het examen voor alle onderliggende modules binnen een beroepskwalificaties hebt behaald, dan ontvang je het diploma. Je beschikt daarmee over een beroepskwalificatie en ben je adviesbevoegd.

Uitzonderingen

Op het vakbekwaamheidsbouwwerk zijn een aantal uitzonderingen:

  • Je Wft-diploma Basis hoef je niet te onderhouden met een PE-examen. Hierover kun je meer lezen op onze informatiepagina.

  • Ben je in het bezit van de beroepskwalificatie Adviseur Consumptief Krediet én Adviseur Hypothecair Krediet, dan hoef je alleen het PE-examen voor Hypothecair Krediet te behalen. Let er wel op dat wanneer je in de toekomst besluit alleen over consumptieve kredieten te adviseren, dat je deze beroepskwalificatie moet herstellen met een Bijzonder Examen of door opnieuw je Wft-diploma te behalen.

  • Wanneer je een Wft-diploma Schade Particulier of Schade Zakelijk hebt, mag je ook adviseren in zorgverzekeringen. Deze bevoegdheid onderhoud je door je PE Schade Particulier of Zakelijk te behalen. Wanneer je je adviesbevoegdheid voor Schade laat vervallen, dan vervalt ook je adviesbevoegdheid voor Zorg.

 

Heb je toch nog een vraag over Wft, PE of PA?

Onze relatiebeheerders helpen je graag. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur op 010 - 760 11 00 of stuur een e-mail naar info@hoffelijk.nl.