Post-hbo Bewindvoerder
€ 4.250,00 incl. btw € 5.142,50
 • Circa 35 uur studiebelasting
 • Digitaal studiemateriaal inbegrepen
 • 12 daagse training
 • Training van onze topdocenten
 • 12 maanden toegang tot leeromgeving
 • Inclusief toetsing via ExSI-examen
Bestel in de webshop

Ben je vooral op zoek naar inhoudelijke kennis om bewindvoerder te worden? Dan is onze Basisopleiding Bewindvoerder een goed alternatief.

Als bewindvoerder bescherm je mensen die door bijvoorbeeld schulden, verslaving of een verstandelijke beperking niet goed voor hun geldzaken en bezittingen kunnen zorgen.

In Nederland staan er ruim 255.000 mensen onder bewind. Opvallend hierbij is dat het aantal mensen dat door schulden onder toezicht van een bewindvoerder is komen te staan de afgelopen jaren fors gestegen is, zo meldde de Raad voor de Rechtspraak medio 2019. In 2018 stonden er ruim 56.000 mensen met schulden onder bewind, in 2013 waren dat er nog 35.000: een stijging van zo'n 60 procent in vijf jaar tijd.

Inhoud
Met de opleiding Post-hbo Bewindvoerder bezorgen we je een vliegende start als bewindvoerder. Het digitaal studiemateriaal stoomt je klaar voor het lesdagenprogramma. Onze lesdagen zijn praktijkgericht en bestaan uit relevante casussen. Bovendien worden ze gegeven door professionals uit het vakgebied.

Het programma van de Post-hbo-opleiding bestaat uit twaalf lesdagen en heeft t.o.v. de Basisopleiding Bewindvoerder extra verdieping op de onderdelen Sociale zekerheid en belastingrecht, Negatief vermogen en Effectieve communicatie en klantcontact. Daarnaast zijn er in deze opleiding twee lesdagen ingepland die volledig zijn gericht op het trainen van ondernemersvaardigheden.

Lesdagenprogramma

 • Beschermingsbewind (2 dagen); Tijdens deze training word je meegenomen naar de basis van bewindvoeren. Je gaat aan de slag met schuldposities en het rechtssysteem waarbinnen jij je taken uitvoert.
 • Ondernemersvaardigheden (2 dagen); Deze training geeft je inzicht in het runnen van je eigen bewindvoerdersonderneming en zorgt voor een stevig en gezond fundament van je bedrijf (ook interessant voor bewindvoerders in loondienst).
 • Sociale zekerheid en belastingrecht (2 dagen); Aan de hand van klantcasussen gaan we dieper in op de materie, zodat de kennis en regelgeving op deze gebieden weer volledig op je netvlies staan en je weet waar je op moet letten bij je cliënten.
 • Positief vermogen en nalatenschappen (1 dag); Aan de hand van een casus bespreken we de verschillende onderdelen van het vermogen van je cliënt, zodat het voor jou helder wordt wat je wel en niet moet doen bij vermogende klanten.
 • Negatief vermogen (2 dagen); Je leert op deze dag de wettelijke vereisten van het vermogen van je cliënten kennen en gaat aan de slag met wat er in dit kader komt kijken bij het nemen van beslissingen over het (negatief) vermogen.
 • Effectieve communicatie en klantcontact (2 dagen); Samen kijken we naar de achterliggende theorie over communicatie en houden we elkaar door middel van rollenspellen een spiegel voor.
 • Ethiek (1 dag); Als bewindvoerder kun je voor ethische vraagstukken komen te staan. Hoe pak je dit aan? Deze dag staat in het teken van casussen en opinie. Breng je eigen worstelingen in en spar hierover met de docent en deelnemers.

Wat bieden we?

 • Je leert een administratie te voeren, je bedrijf te marketen en efficiënt te werken;
 • Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van een werkproces en ondernemingsplan voor je eigen onderneming;
 • Je leert de juridische kaders en procedures van bewindvoering; • Je leert omgaan met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van sociale zekerheid;
 • Je gaat aan de slag met budgetteren, begroten en het belastingrecht;
 • Je leert een goed beeld te schetsen van de financiële situatie van cliënten;
 • Je komt te weten hoe je beslissingen neemt over de financiële situatie van cliënten;
 • Je leert om op integere wijze om te gaan met privacygevoelige informatie(systemen); • Je leert om begrijpelijk, effectief en op gelijkwaardige wijze te communiceren met cliënten;
 • Je leert gedragsproblemen te herkennen en er op adequate wijze naar te handelen; en
 • Je zult leren om integer en onafhankelijk te handelen in het belang van zowel de cliënt als de branche.


Trainingsdagen
Deze opleiding bestaat uit twaalf trainingsdagen die op onderstaande data plaats zullen vinden:
Dag 1 Beschermingsbewind (1/2): 06-02-2020
Dag 2 Ondernemersvaardigheden (1/2): 07-02-2020
Dag 3 Beschermingsbewind (2/2): 13-02-2020
Dag 4 Ondernemersvaardigheden (2/2): 14-02-2020
Dag 5 Sociale zekerheid en belastingrecht (1/2): 05-03-2020
Dag 6 Sociale zekerheid en belastingrecht (2/2): 06-03-2020
Dag 7 Positief vermogen en nalatenschappen (1/1): 12-03-2020
Dag 8 Negatief vermogen (1/2): 13-03-2020
Dag 9 Negatief vermogen (2/2): 19-03-2020
Dag 10 Effectieve communicatie en klantcontact (1/2): 20-03-2020
Dag 11 Effectieve communicatie en klantcontact (2/2): 26-03-2020
Dag 12 Ethiek en integriteit (1/1): 27-03-2020

Vooropleiding
Volgens het besluit ‘Kwaliteitseisen Beschermingsbewind 2014’ zijn er drie mogelijkheden om bewindvoerder te worden:

 1. Je hebt een passende hbo-bacheloropleiding als vooropleiding gevolgd en afgerond met een diploma; of
 2. Je hebt een hbo-bacheloropleiding gevolgd die niet zonder meer passend zijn, maar passend zijn te maken met het afronden van een aanvullende cursus; of
 3. Je hebt een een havo- of vwo-diploma óf een passende mbo-4 opleiding afgerond met twee jaar relevante werkervaring.

Lees hier wat de richtlijnen zijn omtrent de vooropleidingen. Let op: bezoek deze website voor de meest actuele informatie en neem altijd contact op met het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM om jouw situatie voor te leggen.

Wanneer je de Post- hbo-opleiding Bewindvoering van Hoffelijk succesvol afrondt, ontvang je een officieel diploma. Dit diploma is erkend door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION).

Opleiding afgerond?
Heb je de Post-hbo-opleiding afgerond, en het ExSI-examen met positief gevolg afgelegd? Indien je voldaan hebt aan de eerder eisen rondom de vooropleiding ben je klaar om aan de slag te gaan als (zelfstandig) bewindvoerder. Je beschikt over voldoende financiële, sociale, juridische en fiscale kennis om het vermogen van rechthebbenden op een juiste wijze te beheren.